



OCUTHER 3rd CONFERENCE & ADVANCED COURSES

DATE: 16. – 19.9.2019 VENUE: QUEEEN'S UNIVERSITY BELFAST

WELLCOME-WOLFSON INSTITUTE FOR EXPERIMENTAL MEDICINE,

SCHOOL OF MEDICINE, DENTISTRY AND BIOMEDICAL SCIENCES,

97 LISBURN ROAD BT9 7BL BELFAST, NORTHERN IRELAND, U.K.

This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under the Marie Skłodowska-Curie grant agreement No 722717.

PROGRAMME 16.9.2019

08.45 - 09.00	Registration	
09.00 – 09.05	Welcome Director of CEM, Queen's University and Coordinator Prof. Arto Urtti, UEF	
0 9.05 – 09.15	OcuTher progress Coordinator, Prof. Arto Urtti, University of Eastern Finland	
09.15 – 09.20	Conference & Courses practical programme introduction Karin Koivisto, University of Eastern Finland	
ESR Presentations:		
09.20 - 09.40 09.40 - 10.00 10.00 - 10.20	ESR 1 (15 min. presentation + 5 min discussion) ESR 2 ESR 3	
10.20 - 10.35	Coffee break (15 min)	
10.35 – 10.55 10.55 – 11.15 11.15 – 11.35	ESR 4 ESR 5 ESR 6	

- 11.35 11.55 ESR 7
- 11.55 12.15 ESR 8
- 12.15 12.35 ESR 9
- 12.35 13.20 Lunch (45 min)
- 13.20 13.40 ESR 10
- 13.40 14.00 ESR 11
- 14.00 14.20 ESR 12
- 14.20 14.40 ESR 13
- 14.40 15.00 ESR 14
- 15.00 15.20 ESR 15
- 15.25 16.25 Scientific Advisory Board Meeting & Coffee
- 16.30 17.00 Summery by the Coordinator and Discussion
- ***

19.00	Working-dinner at hosted by OcuTher
	'Deans at Queens', 1 College Gardens, Belfast BT9 6BQ

PROGRAMME 17.9.2019

- 09.00 10.30 Management Team Meeting
- 10.30 10.45 Coffee break (15 min.)
- 10.45 12.00 Supervisory Board Meeting (with coffee for board meeting participants)
- 12.00 13.00 Lunch (60 min)

BUSINESS AND ENTREPRNEURSHIP

- 13.00 13.30 IP and FTO IP by QUB team (Dermot Tierney/Aoife McCawley, Research & Enterprise Directorate, QUB)
- 13.30 14.00Regulatory aspectsDr. Lasse Leino, CEO, DelSiTech Ltd
- 14.00 14.30 New business models (open innovation) Dermot Tierney/Aoife McCawley, Research & Enterprise Directorate, QUB
- 14.30 15.00 An inside view working in pharma research at Bayer Dr. Carsten Terjung, Bayer
- 15.00 15.15 Coffee Break (15 min.)
- 15.15 15.45 Pharma and investor perspectives on biotech Speaker open
- 15.45 16.15Business caseDr. Olivier Zelphati, CEO, OZ Bioscience
- 16.15 17.15 Business development & Science SME entrepreneuship Dr. Inmaculada Higueras, Business Development Manager, The Wellcome-Wolfson Institute for Experimental Medicine, Queen's University Belfast, U.K. Dr. Lasse Leino, CEO, DelSiTech Ltd

19.00 Working Dinner hosted by OcuTher 'Cutters Wharf', Lockview Road, Belfast, BT9 5FJ

PROGRAMME 18.9.2019

ADVANCED COURSE IN MATERIAL SICIENCES

1. Nanotechnology

09.00 - 09.20	Introduction to nanotechnology Prof. Paolo Caliceti, University of Padova, Italy
09.20 - 09.40	Inorganic nanocarriers for drug delivery Prof. Stefano Salmaso, University of Padova, Italy
09.40 - 10.00	Overview on soluble polymers for drug conjugation <i>Prof. Paolo Caliceti, University of Padova, Italy</i>
10.00 - 10.30	Nanohydrogels Prof. Wim Hennink, University of Utrecht, The Netherlands

10.30 – 11.00 Coffee Break (30 min.)

2. Bioconjugation techniques

11.00 - 11.30	Chemistry of bioconjugation
	<i>Prof. Wim Hennink, University of Utrecht, The Netherlands</i>

11.30 – 12.00Surface decoration of particles for targeting
Prof. Enrico Mastrobattista, University of Utrecht, The Netherlands

3. Bioinspired materials

12.00 – 12.30 Bioinspired nanomachines Prof. Jan van Hest, Technical University Eindhoven, The Netherlands

12.30 – 13.30 Lunch (60 min.)

4. Supramolecular chemistry and self-assembly

- 13.30 14.00Self assembling materialsProf. Jan van Hest, Technical University Eindhoven, The Netherlands
- 14.00 14.30Environmentally sensitive systemsProf. Stefano Salmaso, University of Padova, Italy

5. Biological behaviour

- 14.30 15.00Mechanisms of cell interaction, up-take and trafficking
Prof. Enrico Mastrobattista, University of Utrecht, The Netherlands
- 15.00 15.30 Coffee Break (30 min.)

15.30 - 16.00	Biocompatibility
	Prof. Stefano Salmaso, University of Padova, Italy

6. Applications

16.00 - 16.30Micro and nano-systems for intraocular delivery
Prof. Arto Urtti, University of Eastern Finland

PROGRAMME 19.9.2019

Personal Development Course

- 09.00 10.00 Career Development: Rules of a Scientist's Life Dr. Thomas Wheeler-Schilling, Head of Research Management, University of Tübingen, Germany
- 10.00 10.30Personal development lectureProf. Arto Urtti, University of Eastern Finland
- 10.30 10.50 Coffee Break (20 min.)
- 10.50 11.20Personal career perspective
Prof. Wim Hennink, University of Utrecht, The Netherlands
- 11.20 12.00 Discussion
- 12.00 13.00 Lunch (60 min.)

Scientific Publishing Course

13.00 - 14.00	Writing great publications Prof. Arto Urtti, University of Eastern Finland
14.00 – 15.00	Scientific ethics and publishing Prof. Arto Urtti, University of Eastern Finland
15.00 – 16.00	Problematic trends of scientific publishing Prof. Arto Urtti, University of Eastern Finland
16.00	Farewell coffee (cold salty buffet)